0708303150 info@hindas.se

Kurt Tucholsky

Radioessä: Bergström porträtterar satirikern Tucholsky

Författaren Kurt Tucholsky var så produktiv att han fick skriva under ett flertal pseudonymer för att få in sitt material. Eller var det för att hans satir var så bitande? Svaren ger filmaren, dramatikern och radioproducenten Johan Bergström i en radioessä från 2012 – ett porträtt av Tucholsky, som bodde i Sverige de sista åren av sitt korta liv.

Den tyske satirikern Kurt Tucholsky föddes i ett högborgerligt judiskt hem i Tyskland 1890. Han levde i Hindås under 30-talet och dog 1935. Under tjugotalet var han en av Tysklands ledande vänsterradikala samhällskritiker, älskad av kabarépubliken och läsarna för sina nidvisor och satiriska texter om militärer, politiker, borgare och präster; hatad av nazisterna för att han fick dem att framstår som löjliga.

Varnade tidigt för nazismen

Under tjugotalet skrev Tucholsky i flera olika tidningar, han skrev flera böcker och ett okänt antal sångtexter. Bland annat samarbetade han med Kurt Weill. Och han var en av de första att på sina resor i Europa varna för den framväxande nationalsocialismen.

Translate »